Шахраї придумали нові схеми для привласнення житла українців

Маючи доступ до реєстру нерухомості, аферисти легко можуть переоформити квартиру.

В Україні щодня відбуваються зломи реєстру нерухомості, вкрадений пароль у нотаріусів використовують, щоб відібрати чиєсь житло, йдеться в сюжеті програми «Гроші».

Після проведення реформи і відкриття вільного доступу до державного реєстру нерухомого майна в країні почастішали випадки аферизм з житлом.

Так, киянка Мирослава одного вечора повернулася з роботи і не змогла потрапити до власної квартири, адже за час її відсутності шахраї вже змінили замки.

«Вийшла з ліфта на 8 поверсі, де я живу, дівчина і заявила, що вона збирається в мою квартиру», - розповіла Мирослава. Після цього незнайомка дістала ключі і легко відкрила двері. У той же час в квартирі перебували ще двоє чоловіків, які запевнили, що відтепер орендують це житло.

Як з'ясувалося, квартира Мирослави є «проблемною», адже жінка не зареєструвала її в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Раніше квартира належала дідусеві Мирослави, який подарував її своїй дочці. Після смерті матері залишилося кілька спадкоємців - Мирослава, її бабуся, вітчим і молодша сестра. Коли їй виповниться 18 років, спадок офіційно зареєструють, а поки ж квартира належить покійної власниці, тобто - пустує в реєстрах. Коли «орендарів» забрали в райвідділ, Мирослава виявила, що у неї пропали всі документи. За словами адвоката Анни Бачинської, найімовірніше, у шахраїв був доступ до реєстру майнових прав, тому і змогли переоформити квартиру на себе. Після цього в держреєстрі прав на нерухоме майно юристи Мирослави знайшли загадкове рішення Дарницького суду, згідно з яким ця і ще 6 квартир на Оболоні є нібито власністю невідомого Юрія Литвиненка.

«Рішення це не просто суперечить чинному законодавству, воно має ознаки підробки, оскільки саме рішення датоване 2000 роком, в той же час містить в собі посилання на норми законодавства, які були прийняті тільки в 2004 році», - зазначила Бачинська. За даними журналістів, власник семи квартир на Оболоні і майнового комплексу на Дарниці Юрій Литвиненко заборгував гроші офшорної компанії «Навсікая Девелопмент ЛТД», хоча коли нібито кіпрська компанія позичала йому гроші, згідно з реєстром організацій республіки Кіпр «Навсікая Девелопмент ЛТД» взагалі не була зареєстрована. Свій борг Литвиненко віддав нерухомістю, яку в 2015 році компанія починає розпродавати. Зокрема, квартиру Мирослави нібито продали дніпропетровцю Сергію Петровичу Сорокіну, який перепродав її за 36 тисяч гривень жительці Дніпродзержинська (нині Кам'янського - прим.ред.) Любові Волкової, яка з наступного дня стала здавати житло в оренду.

Однак Сорокін виявився фейковий персонажем, а каменська бабуся була шокована, дізнавшись про свої «угодах». Відзначимо, реєстратором всіх документів є дніпропетровська нотаріус Ганна Олегівна Павловська, яка агресивно відреагувала на незручні питання і порадила звертатися до суду. Однак в суді намагаються затягнути справу, зокрема, копію загадкового рішення Дарницького суду вирізали з матеріалів справи і заляпали кров'ю. «Суддя стоїть, тримає рішення, каже, у мене справа залито кров'ю, оригіналу немає, ми йдемо на перевірку, вибачте. Ми не можемо нічого робити. До 31 травня », - розповіла жертва квартирної афери.

На думку адвоката, все це - справа рук представника кіпрської компанії, адже він єдиний, хто з'являється на засідання суду.

Kordon.com.ua