В Україні зріс ризик рейдерських захоплень

З 1 травня цього року Мін’юст остаточно передав права реєстрації бізнесу і нерухомості на місця.

Завдяки новій редакції законів про держреєстрацію речових прав на нерухомість і про держреєстрацію юридичних та фізичних осіб, з початку року нотаріуси отримали всі повноваження державних реєстраторів прав на нерухоме майно, тобто можуть реєструвати угоди без вчинення нотаріальної дії. Схожі норми стосуються і реєстрації бізнесу, передає УБР.

Тепер оформити папери можна не тільки через приватних нотаріусів, а й у виконкомах сільських рад, рай- і міськадміністрацій, а також у акредитованих суб’єктів (центри надання адмінпослуг, “Укрпошта” та ін.).

Але юристи, які займаються корпоративними конфліктами, попереджають: зараз немає законодавчої вимоги нотаріально засвідчувати переуступку корпоративних прав. В результаті держреєстратору можуть представити повний пакет підроблених документів про зміну власника. І якщо всі папери оформлені правильно, то держреєстратор (або той, хто виконує його функції) зобов’язаний внести ці зміни до реєстру. Перевірити справжність документів у нього немає можливості.

“За останній рік в МВС відкрили кілька сотень справ за статтею про заволодіння майном підприємств, корпоративними правами в зв’язку з підробкою реєстраційних документів. Але вирок суду було винесено всього один”, – розповів керівник практики контрактного права адвокатського об’єднання “Вдовичен і партнери” Андрій Молчанов.

Втім, буває, що в рейдерській схемі задіяні і нотаріуси. “Нам відомий випадок, коли приватний нотаріус тричі протягом одного дня зареєстрував зміну власника активів в держреєстрі”, – зазначила керівник судової практики Pavlenko Legal Group Олена Перцова.

Це робиться для того, щоб в кінці ланцюжка виявився так званий “добросовісний набувач”, який отримав вже “чесний” актив, не порушуючи закон. Причому, за словами, Перцової, цей нотаріус продовжує працювати і зараз.

Як зазначає директор юридичного департаменту керуючої компанії “КІНТО” Олександр Онуфрієнко, в МВС намагаються під будь-яким приводом відмовити в прийомі заяви про рейдерське захоплення.

Як розповів Богдан Санін, останнім часом з’явилася практика “розграбування” ПДВ-рахунків підприємств. Тобто рейдери вже не хочуть клопотатися з перепродажем активів (це довго і досить складно). Замість цього підприємство укладає низку угод, що дозволяють перевести кошти з ПДВ-рахунків на користь зацікавлених юр- або фізосіб, та ще й сформувати їм право на відшкодування ПДВ з бюджету.

Потім підприємство просто "кидають", а власник, крім того, що втратив приблизно третини накопиченого на рахунку ПДВ, після повернення підприємства через суд, стикається з фінансовими претензіями податківців. Для такої операції вибирають підприємства з великими оборотами.

У Мін’юсті проблему визнають і обіцяють підправити законодавство. Директор департаменту держреєстрації Мін’юсту Віталій Гайдук каже, що в парламент вже поданий законопроект про нотаріальне посвідчення переходу корпоративних прав.

А поки законопроект не прийнятий, в Мін’юсті радять звертатися в комісію з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації при їх відомстві. “Вона не вирішує питань щодо права власності або підробку документів, але дозволяє виграти час у рейдерів, скасувавши ту чи іншу реєстраційну дію. У підприємця є 30 днів з моменту, коли він дізнався про порушення своїх прав власності”, – говорять в Мін’юсті.

Комісія через наказ Мін’юсту може скасувати реєстрацію або навіть блокувати доступ до реєстрів (тимчасово або назавжди) нотаріуса або держреєстратора.

Хоча за цей рік зафіксовано єдиний випадок анулювання доступу нотаріуса до реєстру нерухомості. Крім того, це тільки затримає рейдера, який тепер може звернутися до “необмеженого кола осіб”, уповноважених здійснювати такі реєстраційні дії.

На думку деяких юристів, ефективним засобом боротьби з рейдерством міг би стати припис суду адміністраторам реєстрів про заборону вчинення реєстраційних дій з тим чи іншим об’єктом.

“Адміністратори реєстрів не зможуть виконати такий припис суду. Адже їхня справа – забезпечувати технічне функціонування реєстрів, будь-які дії з реєстром здійснюють тільки держреєстратори або нотаріуси”, – говорить Віталій Гайдук.

Експрес. Онлайн
http://expres.ua/news/2016/05/30/187909-yurysty-byut-spoloh-ukrayini-zris-ryzyk-reyderskyh-zahoplen