Реєстри нерухомості надійно захищені

Останнім часом електронні реєстри нерухомості нерідко зламують хакери, а потім шахраї, використовуючи наявну інформацію, виселяють людей з їхніх помешкань, які згодом продають. Така інформація останніми днями масово почала з’являтися в деяких ЗМІ.

«Це була заява одного із сумських нотаріусів. Інформація про зовнішнє втручання в реєстр нерухомості не відповідає дійсності. Не зафіксовано жодних спроб доступу до реєстру без використання засобів ідентифікації, — наголошує міністр юстиції Павло Петренко. — Адже система захисту реєстрів дуже серйозна. Рекомендую нотаріусам, які мають електронні ключі доступу до реєстру, не передавати їх помічникам. І тоді не виникатиме непорозумінь. Нагадую, що особисту відповідальність за ключ доступу до реєстру несе його власник, тобто нотаріус. Він не має права передавати цей ключ жодній іншій особі, навіть якщо їде у відпустку чи з інших причин. Такі заяви з’являються тоді, коли на нотаріуса є скарга, і він починає щось вигадувати».

У Мін’юсті наголошують, що нинішній режим доступу до реєстрів, які перебувають у віданні відомства, в частині ідентифікації користувача за технологічною складністю відповідає світовим аналогам, а часом навіть перевищує їх. Завдяки цьому досягається безпрецедентно високий рівень захисту інформації.

Доступ до реєстрів здійснюють з використанням ідентифікаторів доступу, виданих користувачам.

Ідеться про логін, пароль та унікальний електронний ключ із сучасною системою шифрування. Мін’юст звертає увагу всіх користувачів реєстрів, що відповідно до умов договору про надання послуг підключення саме на нотаріусів покладено обов’язок збереження в таємниці особистого ключа, ідентифікатора та пароля доступу. Нотаріуси не повинні допускати до їх використання інших осіб, зокрема й помічників та працівників офіса.

У разі втрати електронного ключа та інших ідентифікаторів або підозри, що хтось міг заволодіти відповідними даними, необхідно одразу звертатися до представників ДП «Національні інформаційні системи».

Урядовий кур'єр