Юристи попереджають про загрозу втрати цінних нотаріальних документів на Донбасі

У Донецькій і Луганській областях існує реальна загроза втрати нотаріальних документів, що є порушенням прав і законних інтересів громадян України.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Нотаріат в системі захисту прав і свобод громадянина на окупованих територіях України та на територіях дії АТО. Виклики сьогодення" повідомила голова експертної ради Інституту теоретико-правових досліджень у сфері юстиції та інноваційних проектів, кандидат юридичних наук Катерина Чижмарь.

"У Донецькій і Луганських областях є велика небезпека захоплення і пошкодження офісів нотаріуса, а через це втрата надбання найважливішого - нотаріальних документів, які стосуються права власності юридичних і фізичних осіб. Є небезпека для життя і здоров'я нотаріуса та порушення прав і законних інтересів громадян", - зазначила Чижмарь.

За її словами, на сьогодні в законодавстві не прописані умови, за якими повинні діяти нотаріальні структури у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

"Повинен бути алгоритм дій нотаріуса у випадку таких надзвичайних ситуацій, - це може бути стихійне лихо, це можуть бути військові операції, АТО. Тому ми пропонуємо розробити певний план заходів щодо внесення змін в діючі правила ведення діловодства і передбачити, що при надзвичайних ситуаціях є певний перелік нотаріальних документів, які підлягають переданню на зберігання до нотаріального архіву, оскільки на сьогодні законодавець передбачив у одному випадку передачу архіву приватного нотаріуса при припиненні його діяльності. У інших випадках не передбачено прийняття зберігання будь-яких документів до нотаріального архіву", - додала Чижмарь.

Водночас юрист наголосила на тому, що сьогодні як на території Автономної Республіки Крим, так і в Донецькій та Луганській областях "потрібно вживати невідкладних заходів як щодо захисту нотаріуса, так само щодо захисту інтересів і прав громадян, які там проживають".

Укрінформ