Узаконити скандальне будівництво у Львові може нотаріус навіть в іншому місті

Спорудження багатоповерхівки на вул. Снопківській, 18 стало "законним" через нотаріальне завірення права власності, а також через рішення суду.

Про це сьогодні повідомила начальниця юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

"Держава запровадила такий принцип, що право власності на об’єкт нерухомого майна може зареєструвати будь-який приватний нотаріус як у Львові, так і у іншому місті країни. Тож зараз ми маємо критичну ситуацію зі скандальними забудовами у Львові", – розповіла Гелена Пайонкевич.

За її словами, незаконну багатоповерхівку на вулиці Снопківській, 18 спорудили саме таким чином. 

Скориставшись тим, що обласна й міська інспекції архбудконтролю перебувають у великій кількості судових процесів, нотаріус у Києві скоро зареєстрував право власності на квартири без жодного дозвільного на це документу. А згодом спорудити саму будівлю дозволив забудовнику суд.

"Тож зараз ми працюємо спільно з управлінням юстиції. Надіслали їм список скандальних міських забудов, аби вони хоча б інформували нас про те, чи збираються забудовники щось робити з цими об’єктами, чи ні", – зазначила Гелена Пайонкевич.

Також вона зауважила, що навіть якщо забудовник отримує остаточне рішення інспекції архбудконтролю щодо знесення незаконної споруди, він іде до суду, аби його оскаржити. І зазвичай виграє судову справу.

Зокрема, забудовник на вулиці Личаківській, 259 програв міській раді кілька судів, а також отримав припис інспекції архбудконтролю про знесення будинку.

"І забудовник, знаючи, що у нього немає вже жодних шансів, звернувся з позовом до суду й оскаржив рішення про знесення. Така ж ситуація є з будівництвом на вулиці Остроградських. На сьогодні ми би вже мали кілька рішень щодо знесення незаконно споруджених будівель, якби забудовник не відстоював своє право на судовий спір, що гарантовано законом", – зауважила Гелена Пайонкевич.

Відтак Львівська міська рада не може обмежувати забудовника у праві судових позовів, адже це передбачено конституцією. А самі забудовники свідомо затягують судові процеси й нерідко впливають на рішення суду.

Нагадаємо, відтепер всі видачі містобудівних умов та обмежень розглядатимуть на засіданнях Виконавчого комітету Львівської міськради.