Як працює система кадастрового обліку даних в Чорногорії

Нова система кадастрового обліку даних зведе ризики при операціях з нерухомістю в Чорногорії до мінімуму.

Як повідомили в державному Управлінні з нерухомості, дана служба проводить модернізацію системи програмного забезпечення з обліку кадастрових даних з метою підвищення якості обліку і можливості відображення даних про об'єкти нерухомості в режимі реального часу.
 
Впровадження нової системи проводиться відповідно до міжнародних стандартів, директивами ЄС, а також нормативними актами з області інформаційних технологій і кадастрового обліку. Про це повідомив директор Управління з нерухомості Драган Ковачевич.
 
"Нова інформаційна система впроваджена в усіх підрозділах Управління з нерухомості, які згідно чинного законодавства ведуть облік, зберігання, архівування, захист, а також надають доступ до даних кадастрового обліку», - повідомив Ковачевич.
 
Він також вказав на той факт, що в новій версії програмного забезпечення доповнені функції сервісів онлайн-дистрибуції даних кадастрового обліку для всіх користувачів, а самі дані про об'єкти нерухомості тепер надаються в режимі реального часу.
 
Доступ до даних відкритий через відповідне веб-додаток, за різними правами доступу для різних категорій користувачів, відповідно до чинного законодавства.
 
Нове програмне забезпечення дозволяє роздруковувати електронну версію документів про право власності, однак практика видачі електронних документів про право власності набуде чинності дещо пізніше, коли будуть розроблені відповідні правила і процедури, як зазначив Ковачевич.
 
В рамках нової процедури стане можлива передача запитів на видачу кадастрових документів в електронному вигляді, так само як і отримання оригіналів документів.
 
Власники нерухомості на всій території Чорногорії, і всі зацікавлені сторони, зможуть отримувати дані в реальному часі, дізнаватися про актуальність тих чи інших змін статусу та правових дій з об'єктами нерухомості. Також прискориться процес обробки запитів з боку кадастру, підвищиться його прозорість для всіх учасників - банків, нотаріусів, судів і судових приставів, служб територіального планування та інших державних і муніципальних органів.
 
Запуск даного проекту робить Чорногорію лідером усього регіону з питань земельного адміністрування, повідомив Ковачевич. Даний проект був наполовину профінансований Світовим Банком в рамках програми земельної адміністрування та управління.
 
Будь який звернувся із запитом про реєстрацію прав власності на об'єкт нерухомості, зможе відслідковувати процес проходження свого запиту і дату внесення об'єкта в базу.
 
Представники агентства нерухомості та інвестиційного консалтингу в Чорногорії VALUE.ONE відзначили, що дані зміни істотно підвищують прозорість кадастрових процедур і практично зводять до нуля ризики, пов'язані з відкладеним наданням інформації про об'єкти нерухомості в електронному вигляді.
 
«До недавнього часу завжди був присутній ризик, що з моменту отримання виписки з Кадастру про право власності на об'єкт нерухомості, продавець міг зробити які-небудь дії з об'єктом нерухомості. Тепер же нотаріус, який здійснює операцію, може перевірити статус власності на об'єкт нерухомості в режимі реального часу безпосередньо перед укладенням нової угоди з об'єктом нерухомості ».
 
Збільшилася також кількість об'єктів, охоплених електронним кадастровим обліком. Завдяки такому покриттю, а також надання інформації в режимі реального часу, буде запобігати 95% всіх можливих зловживань у сфері обороту нерухомості в Чорногорії, - вважає заступник голови Колегії нотаріусів Чорногорії Дарко Чуріч.

InfoPortal