До надання адміністративних послуг будуть залучатися нотаріуси

Починаючи з 1 вересня 2015 року нотаріуси почнуть надавати сервіси адміністративних послуг у сфері реєстрації бізнесу і реєстрації нерухомості.

Стенограма вступної частини засідання Кабінету Міністрів України 20 травня 2015 року

... ПЕТРЕНКО П.Д. – Мін’юст спільно з фракціями коаліції останні декілька місяців напрацювали комплексні два закони, які змінюють філософію надання адміністративних послуг у сфері реєстрації бізнесу і реєстрації нерухомості. Ми запроваджуємо ті базові європейські принципи щодо децентралізації і наближення послуги до українського громадянина, які є найкращими практиками в країнах Східної Європи, таких як Польща, Угорщина, Чехія. Так само ми враховуємо грузинський досвід.

Суть  наших нововведень і суть тих новацій, які фактично українці зможуть отримати, як сервіси, вже найближчими місяцями, полягає в наступному.

Питання щодо децентралізації надання послуг у сфері реєстрації нерухомості і бізнесу полягає в тому, що всі послуги, всі сервіси, які раніше надавалися Мін’юстом, передаються до повноважень місцевих органів влади. Разом з цими послугами передається весь бюджет і всі кошти, які отримувала раніше держава від таких сервісів. Ідеться на сьогоднішній день про близько 0,5 млрд. грн., які місцеві бюджети отримують для розвитку своєї інфраструктури і надання якісних послуг.

Так само ми запроваджуємо систему демонополізації надання цих послуг, коли до залучення в ці послуги ми так само запрошуємо нотаріусів, як добре розвинуту інституційну спільноту – це близько 7 тис. нотаріусів, які працюють по всій Україні. Акредитовані банки, які спільно з місцевими органами влади будуть надавати українцям цей сервіс.

Ми вважаємо, що державний службовець, який призначений з Києва, є немотивованим надавати якісну послугу в маленькому містечку чи іншому населеному пункті. Саме міський голова й міська рада, так само нотаріус, який там здійснює свою професійну діяльність, є тими суб’єктами, які зможуть швидко та якісно надати відповідну послугу українському громадянину.

Друга новація, яку ми пропонуємо в наших комплексних законах, – це запровадження принципу екстериторіальності в наданні сервісів щодо реєстрації бізнесу та нерухомості. Що це означає?

Тепер український громадянин зможе зареєструвати будь-яку компанію, внести зміни до свого статуту, внести зміни до інформації про керівника того чи іншого підприємства по всій території України незалежно від місця реєстрації самої компанії та місця свого проживання. Так само будь-який український громадянин зможе в рамках області, де він проживає, вчинити будь-яку реєстраційну дію зі своїм нерухомим майном.

Третя новація, яка себе добре проявила вже на стадії пілотних проектів, – це запровадження електронних сервісів по всіх без виключення послугах, які будуть надаватися нашими новими суб’єктами як в реєстрації бізнесу, так і в реєстрації нерухомості. Тобто ви зможете зареєструвати компанію, внести зміни до цієї компанії, отримати будь-яку інформацію через електронний портал без контакту з відповідним реєстратором.

Ситуація по електронних сервісах апробована Міністерством юстиції. Я хочу нагадати, за рішенням Уряду ми запровадили систему он-лайн сервісів по 1,5 млн. виписок і довідок, які раніше українці отримували у відповідних реєстраційних службах. Зараз вони ці послуги можуть отримати на сайті Міністерства юстиції, й українські громадяни активно до цього долучаються. І я думаю, що ці новації так само будуть дуже позитивними для бізнес-клімату в країні.

Трете, саме основне, що кошти, які фактично будуть зароблятися місцевими громадами, будуть залишатися на тій території, де була надана послуга. Це додатковий ресурс, який зможе фактично використати місцева громада як на покращення тих офісів, де вони надають послуги, так і на підвищення заробітної плати реєстраторам, так і на створення реального сервісу для українського громадянина, який буде приходити за тією чи іншою послугою до місцевої громади.

Я хочу абсолютно чітко підтримати ту позицію, що будь-який критик, який розповідає, що наші місцеві органи є неспроможними на сьогоднішній день і не готовими, ці критики є некомпетентними, тому що система по бюджетній децентралізації показала, що саме місцеві чиновники, які ближче до народу, зацікавлені виконувати ці функції та отримувати більше коштів, надавати більш якісні сервіси, і вони більш підзвітні безпосередньо українським громадянам, які проживають в тому чи іншому населеному пункті.

Ми просимо український Уряд схвалити дані комплексні законопроекти. І звертаємося до фракції коаліції, щоб вони були внесені до Парламенту і розглянуті за найшвидшою процедурою, щоб вже, починаючи з 1 вересня цього року почали надаватися ці сервіси безпосередньо нотаріусами і місцевими органами влади, які будуть готові виконати ці функції.

Міністерство юстиції відмовляється від своїх повноважень. Це вперше в принципі в історії, коли міністерство не натягує повноваження для того, щоб створювати структуру по збору коштів і хабарів, а відмовляється від цих повноважень і передає ці повноваження місцевим органам влади...